d.H.u.H.a
Tuesday, January 10, 2012 • 3:36 PM • 0 comments
salam alaik, salam pembuka bicara. salam dr cahaya yg CERIA.! hik2..


Arini kan, cahaya rse nk sharing tp xbrape nk caring sgt la. just nk ajak kwn2 smua yg rse ade mse free pg2 tuh, klu rse nk rezeki yg halal n trun dr Nya, moh le kte mtk dgn Allah. korg jgn slh phm ngan ayt cahaya tuh. cahaya xmksud kan yg klu xwat solat dhuha, rzeki xhalal tau. jgn slh phm. hehe..

ok, b4 diz cahaya cm trpikir gk la kan, ''ape ek kelebihan dhuha, ade kisah di sebalik nye ke? ''
u know wat, cahaya usaha cari n bce smua kisah solat dhuha. eh, slp2.. bkn smua la. tipu sgt la ekau bce smua an?? haha.. sesetgah sahaja. nk bce smua, cahaya rse mang xtdo la cahaya jwb nye.

hehe. so, meh la kte tgk ape kelebihan solat dhuha, ape kisah disebalik nye n smua2 la yg brkait ngan slt dhuha. tp xsmua la sbb cahaya pn bkn bgus sgt an. ni smua cahaya amek artikel dr islam2u. yes, blog die pn sgt lawa. means nmpk trsusun sgt. cahaya suke!! .


“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، قَالَ:"إِنَّ فِي الْجَنَّةِ بَابًا، يُقَالُ لَهُ: الضُّحَى، فَإِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ نَادَى مُنَادٍ: أَيْنَ الَّذِينَ كَانُوا يُدِيمُونَ عَلَى صَلاةِ الضُّحَى؟ هَذَا بَابُكُمْ فَادْخُلُوهُ بِرَحْمَةِ اللَّهِ


Dari Abu Hurairah RA dari Nabi SAW , beliau bersabda : "Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-Tabrani

emm.. pg td an, cahaya on fb, then cahaya nmpk ustaz zamri n kwn fb cahaya ade shared satu link youtube. korg nk tgk x? siyes mang sdap btul die alunkan doa tuh.
t cahaya nk praktik kan alunan tu la plak. ok, korg jgn teruja sgt, t kang trnganga plak kang. hihi.. ;)










enjoy, enjoy jgk.. solat jgn lupe. :)


OLDNEW
This owner ♥
Thank for coming


Welcome


Bounjour Alls ! Welcome to My world. Leave me a nice speak at my cbox ^^ Feel free to navigate around here :)
Mood : I'm Bored -.-
Status : Sentiasa mengingati Allah :)

Simple words ♥


Ahlan wasahlan ya akhi, ya ukhti
Bile da masuk blog cahaya, pandai lah tinggal tapak kaki korg kat cni ye.. :)
Kalau nk komen, ade kat belah kanan ats entry cahaya tuh, rjin2 lah mengomen
If nk kenal cahaya, tekan kat petak about kat ats skali tu. ngee
Moga2 kalian hepi2 yep

My viewer ♥
Have a nice day

*curi2 intai cahaya*

Slide ceritera Cahaya
Ting tong


Chating here ♥
Leave your footprint here


Awesome people ♥
Thank for following me

Credits ♥

Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: cahaya izni