Situasi 1: Rendah diri
Saturday, December 8, 2012 • 12:10 AM • 4 comments
 Salam kalian semua. Hari ni hari jumaat kan? so, how? sihat? korg buat ape harini?
Cahaya xde buat ape sgt, buat keje ofis yg xsiap2 lg nih. byk keje.  :(

Ok, korg msti plek kan nape tetibe ade situasi 1 cmtu? ok, actly td cahaya ade terfikir la. Bez jgk klau kite share2 pendapat melalui situasi2 cahaya akan create nanti. Da bsor panjang nih, kne la matang sket. acece. haha. xde la, tp siyesly cahaya nak jgk tgk pendapat2 kalian.

Situasi kali nih. :: Seorang wanita A bersikap yang suka di puji, suka di anggap bagus. Mungkin itu sikap die, tapi die punya kelebihan lain. Die bersama sahabat die pergi sebuah kedai baju. Then, die memilih baju2 yg cantik dan berjenama. Sahabatnya berkata " Eh awk, mahalnye baju kat cini. bg sy la, membazir je beli baju mahal2.tapi xsmua yg murah itu berkualiti, yg mhal itu berkualiti. "..

Si wanita A ni pun ckp yang die xkesah ttg kualiti itu, asalkan die tau bnde tu berjenama. Dia kate die xsuke baju yang xberjenama nti jatuh maruah die n die pun bg contoh baju sahabat die tu. Si sahabat itu hanye tersenyum walaupun die da rase mcm agk terhina sedikit.

Dalam situasi ini, ape nasihat or pendapat kalian ?? (sy xtau la ni situasi ke ape. haha)

Pendapat cahaya :: Ok, bg cahaya la kan. xpatut wanita A tu ckp mcm tu kat sahabat die. Patutnye die kne la jge hati sahabat die tuh & tidak lah patut die meninggi diri.Di antara slh satu sbb org2 yg suka meniggi diri adalah kufur akan nikmat dan lupa Allah Taala. "Sesungguhnya aku diberi harta itu,kerana ilmu yg ade padaku. " -kisah Qarun (Al-Qashash:78)

Nasihat Cahaya :: Pada sahabat nya itu, jgn terlalu ambil hati dgn kata2 sahabatnya tu. Org kate kalau mkn hati lame2 x elok jgk kan? hihi. Sabar itu separuh drpd iman.. Daripada sumber yg cahaya bace dr Aku Islam, "Jangan pernah merendahkan dirimu,sekalipun org2 merendahkanmu" :)

Wallahua'lam.




 Insan serba kekurangan ,
  







OLDNEW
This owner ♥
Thank for coming


Welcome


Bounjour Alls ! Welcome to My world. Leave me a nice speak at my cbox ^^ Feel free to navigate around here :)
Mood : I'm Bored -.-
Status : Sentiasa mengingati Allah :)

Simple words ♥


Ahlan wasahlan ya akhi, ya ukhti
Bile da masuk blog cahaya, pandai lah tinggal tapak kaki korg kat cni ye.. :)
Kalau nk komen, ade kat belah kanan ats entry cahaya tuh, rjin2 lah mengomen
If nk kenal cahaya, tekan kat petak about kat ats skali tu. ngee
Moga2 kalian hepi2 yep

My viewer ♥
Have a nice day

*curi2 intai cahaya*

Slide ceritera Cahaya
Ting tong


Chating here ♥
Leave your footprint here


Awesome people ♥
Thank for following me

Credits ♥

Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: cahaya izni