Berubah & Istiqamah.
Sunday, January 13, 2013 • 12:56 AM • 0 comments
As salam saudara saudari sekalian.

Maaf sgt sbb da lame xupdate belog yg xbrpe cun nih.cahaya sgt2 la bz ngan keje.
Mmg xsempat nk update lgsg. kdg2 keje terpkse bwk balik kat umah.
Nih bkn jd akauntan lg nih. kih3. klu da jd akauntan btul2 xtau nk ckp pe la kan. hii..

Emm.. cahaya nk cte sket la psal berubah ke arah jln yg di redhai Nya dan istiqamah ni. sbb sejak akhir2 ni cahaya tgah mentelaah ttg perkataan tuh n cube belajar yg terbeik. in shaa Allah, moga cahaya berubah dan beristiqamah la. doakan cahaya yep. :)

Cahaya nk cte sket la kisah hidup cahaya, ape yg terdetik di hati cahaya. ni mcm nk share ngan korang la. If korang rse mcm buhsan je, xyah la bace ye. nti jeneral plak :P

Cahaya kan dulu skolah arab. Impian ayah cahaya nak cahaya n adik beradik berjaya la di sekolah tersebut n bole pergi mesir ke, or mne2 negara arab la. belajar ilmu agama. tp tuh la, mgkin bkn rezeki kami adk beradik yg pompuan nih kot. adik beradik cahaya semua skolah Maahad muhammadi Lilbanat Kota Bharu tuh. yg femes amous tuh la. hee.. tp cahaya xpemes pun sbb result xsegempak siti fatimah n nadiah yg baik itu. hihi.

Dulu mase sekolah kat ctu, mmg xnafi la, cahaya mati2 xmo skolah ctu sbb cahaya xske mghafal. tp mgkin Allah nk cahaya bka mate suatu ari nti kot. Ble kuar skolah tu bru sedar yg cahaya nih rugi sgt2 sbb ape yg cahaya belajar, cahaya xpraktik :'(
Paling bgus bg cahaya, ble skolah ctu, cahaya mmg xkenal mane2 laki pun. smpai lah msuk kolej, mase tuh la cahaya mule kwn ngan laki. tp mule2 msuk kolej tu mmg rse janggal yg amat sbb xpenah gaul ngan laki. mse sem1 pun cahaya masih kekok nk ckp ngan laki. lame2 bru cahaya berani nk kwn. hihi.. smpai skang alhamdulillah ramai kwn laki yg baik2. amiinn..

ok, pnjg plak dah. skang ble da keje, cahaya duk ngan parenz, cahaya rse senang je utk berubah. rase nk praktik slow2 ape yg cahaya da belajar. contoh, mule2 cahaya pkai sarung kaki. mule2 pkai rmai yg tnye npe pkai srung kaki? cahaya hnye mmpu syum. g mane2 pun cahaya pkai sarung kaki n alhamdulillah, istiqamah itu ade utk berbuat demikian. moga trus istiqamah! alhamdulillahh.

Then, da lme cahaya terpikir mcm ngan abg ipar kan, klau kire mmg aurat lah. dulu dlm beberape bln terawal akak kawen ngan abg ipar, cahaya mmg xpkai tdung pun dpn abg ipar. pernah hati cahaya terdetik, mcm xbaik je aku tnjukkan rmbut aku nih kat a.ipar sdgkan aku tahu aurat tuh. tp cahaya nk berubah xde support dr mne2 pihak. cahaya tkut ble pkai, nti fmily heran plak npe ttbe pkai tdung dlm umah? so, cahaya pun proceed xpkai tdung smpaila suatu hari. mgkin Dia Maha Mendengar ape yg hambaNya mahu. Mama cahaya gtau cahaya ngan adk pompuan, ayh cahaya ade ckp kat mama yg kitorg ngan abg ipar tuh mmg bkn muhrim. Mula2 cahaya dgr tuh, cahaya rse hepi yg amat! sbb cahaya rse mcm dpt support dr parenz!! then sjak dr tu, kami ttup aurat dgn a.ipar kami. mule nye sedikit janggal tp lame2, alhamdulillah. Allah Maha Kuasa!! Allahuakbar!!

Doakan cahaya ye. Byk lg cahaya perlu berubah. skang cahaya cube mengelak utk bersalam dgn pak sdre ipar cahaya. sbb itu kan haram. so, masih dlmproses mencube, tkut jgk ade yg trase ati. xbest plak rse kalau org tua terase kan. tp hukum ttap hukum kan?? byk lg yg perlu cahaya perbaiki. tp kdg2 teringin nak dpt support dr semua org. klau ade suami, lg best! support dr suami lg penting! hihi. tp cahaya kan belum kawen lg, so, parenz punye support amat penting! doakan cahaya! coakan cahaya!! hihi. ok, last but not least ,

Maksud istiqamah :Berpendirian teguh ats jln yg lurus, berpegang pd aqidah Islam, dan melaksanakan syariat dgn teguh, tdk berubah dan b'paling dlm ape2 keadaan sekalipun.

#Sumber : Al-azim.com. Nak tau lebih detail psal istiqamah, bole tgk kat website Al-Azim. :)


Ok, da pg da ni. sok cahaya kerja. T byk lg cahaya nk kongsi dgn kalian.
Yg baik itu dtg dr Allah Taala, buruk itu dr diri cahaya sendiri. Wassalam..


http://4.bp.blogspot.com/-oHwveu6BDQs/TqK1UyOEkuI/AAAAAAAAAso/bi0dk563jgw/s1600/istiqamah.jpg



Aku insan yg lemah,





OLDNEW
This owner ♥
Thank for coming


Welcome


Bounjour Alls ! Welcome to My world. Leave me a nice speak at my cbox ^^ Feel free to navigate around here :)
Mood : I'm Bored -.-
Status : Sentiasa mengingati Allah :)

Simple words ♥


Ahlan wasahlan ya akhi, ya ukhti
Bile da masuk blog cahaya, pandai lah tinggal tapak kaki korg kat cni ye.. :)
Kalau nk komen, ade kat belah kanan ats entry cahaya tuh, rjin2 lah mengomen
If nk kenal cahaya, tekan kat petak about kat ats skali tu. ngee
Moga2 kalian hepi2 yep

My viewer ♥
Have a nice day

*curi2 intai cahaya*

Slide ceritera Cahaya
Ting tong


Chating here ♥
Leave your footprint here


Awesome people ♥
Thank for following me

Credits ♥

Basecode:Masterly Elmo
Template:Izyanyancinnamon
Other help:B L O G S K I N
Best View:Google Mozilla
Owner blog: cahaya izni